Tireli Üreticiler Yepyeni Bir Kestane Çeşidi ile Tanışıyor “Bouche de Betizac”

İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve Tireli kestane üreticilerinin, erkenci ve Dal Kanserine dayanıklı bir çeşit olan Bouche de Betizac çeşidiyle tanıştırmayı hedefleyen proje, uygulanmaya başladı.

  • 08 Aralık 2021
  • Tireli Üreticiler Yepyeni Bir Kestane Çeşidi ile Tanışıyor “Bouche de Betizac” için yorumlar kapalı
  • 512 kez görüntülendi.
Tireli Üreticiler Yepyeni Bir Kestane Çeşidi ile Tanışıyor “Bouche de Betizac”

İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve Tireli kestane üreticilerinin, erkenci ve Dal Kanserine dayanıklı bir çeşit olan Bouche de Betizac çeşidiyle tanıştırmayı hedefleyen proje, uygulanmaya başladı. Projenin tanıtımı ve fidan dağıtımı için gerçekleştirilen törene Tire Kaymakamı Fatih Çobanoğlu, İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Dr. Fatih Kılıç ve ilçe protokolünün yanı sıra ilçe mahalle muhtarları, üreticiler ve teknik personel katıldı.

Törende bir konuşma yapan Tire Kaymakamı Fatih Çobanoğlu: Kestane Dal Kanseri hastalığının ilçede önemli bir sorun teşkil ettiğini, bugüne kadar bu hastalıkla mücadelede çok etkin sonuç alınamadığını dile getirerek bu proje ile yeni çeşit arayışına girildiğini dile getirdi. “Tarım ve Orman Bakanlığımız bu değerli projesi sayesinde ve ilçe müdürümüzün aktif çalışması ve teknik personelin sahada sürekli yürüttükleri çalışmalar sayesinde bu sorunu yenme noktasında çok iyi bir yerdeyiz.” dedi.

İzmir İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Dr. Fatih KILIÇ törende yaptığı konuşmada; kestanenin hem iç piyasa için hem de ihracat açısından önemli bir tarımsal ürün olduğuna dikkat çekerek; ”İlimizde 35 bin dekar alanda 20 bin ton kestane üretimi gerçekleşiyor. İzmir bu rakamlarla Türkiye’de kestane üretiminde 2. Sırada yer alıyor. Tire ilçesi 1.162 dekar alanda 810 ton kestane üretimiyle söz sahibi ilçelerimizden biri. Bu projemizde erkenci çeşit olan aynı zamanda Kestane Dal Kanserine ve Gal zararlısına karşı dayanıklı olan bu çeşidi ilçemizde daha da yaygınlaştırmayı planlıyoruz. Bakanlığımızın bu projeye ayırdığı 151 bin TL bütçe ile 2.282 fidanı 54 çiftçimize sunmaktan büyük bir memnuniyet duyuyorum. Zor şartlarda üretimlerini devam ettiren ve büyüten çiftçilerimize bir kez daha huzurlarınızda teşekkürlerimi sunuyorum.” Dedi.

Törende söz alan Büyükkemerdere Mahallesi Muhtarı Süleyman AKSU ise: “Son yıllarda ciddi kayıplar yaşatan kestane dal hastalığına karşı bu fidanlar bize umut oldu ve bu hastalığı yeneceğimize inanıyorum. Bizim geleceğimiz olan kestane üretimi için böyle güzel bir projenin hayata geçirilmesinde emek veren tüm yetkililere ve İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne ve ilçe müdürlüğümüze şahsım ve köyümdeki tüm üreticiler adına teşekkürlerimi sunarım.” Dedi.

Tören, üreticilere fidan dağıtımının ardından sona erdi.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı