Pirelli, Formula 1 Rolex Türkiye Grand Prix 2021 sonucunu değerlendirdi
Mercedes pilotu Valtteri Bottas, birinci sırada başladığı Türkiye Grand Prix’sini iki set Cinturato Yeşil Geçiş lastiği ve tek pit stop stratejisiyle kazandı.
Mercedes pilotu Valtteri Bottas, birinci sırada başladığı Türkiye Grand Prix’sini iki set Cinturato Yeşil Geçiş lastiği ve tek pit stop stratejisiyle kazandı. Hemen hemen tüm pilotlar da aynı stratejiyi uyguladı. Bottas, yarışın bitmesine 11 tur kala liderliği Leclerc’den aldı ve birinci oldu. Leclerc çok daha uzun süre başladığı lastikleri kullandı.
Pilotların pek çoğu başlangıçtan bitişe kadar değişkenlik gösteren ıslak ve nemli pistte uzun turlar ilk lastiklerini kullandı. Mercedes pilotu Lewis Hamilton 50 turun ardından ikinci geçiş lastiği seti için pite girdi ve sonuç olarak 11. sırada başladığı yarışı beşincilikle bitirdi (sıralamalarda en hızlı zamanı yapmıştı). Alpine pilotu Esteban Ocon, lastik değiştirmek için pite girmedi ve sadece bir set geçiş lastiğiyle yarışı 10. sırada tamamladı.
Bir pit stop ve iki set geçiş lastiğiyle 19. sırada başladığı yarışta 11 sıra sıçrama yaparak sekizinci olan (motor değiştirme cezasının ardından) Ferrari pilotu Carlos Sainz, günün pilotu seçildi.
Gün boyu hava serindi ve yarış boyunca aralıklı yağmur görüldü. Yarışın sonunda hava 17 derece, pistte ise 19 derece idi.
KULLANILAN LASTİKLERİN PERFORMANSI
GEÇİŞ LASTİĞİ (INTERMEDIATE): Yarış boyunca her pilotun kullandığı bu lastiği Ocon baştan sona değiştirmedi. Bu hamurla başlayıp 35 – 50 tur kullanan pilotlar oldu. Hamur, hem kavrama hem de performans açısından değişen karışık koşullara son derece başarıyla adapte olabildiğini kanıtladı.
ORTA SERT (MEDIUM C3): Bu lastiği sadece Vettel yarışın bitmesine 20 tur kala yalnızca bir tur kullandı. Ancak pistte kurumaya başlayan bölümler olsa da zemin genel olarak bu lastik için fazla ıslaktı.
MARIO ISOLA – F1 VE OTOMOBİL YARIŞLARI DİREKTÖRÜ
“Cumartesi günü serbest antrenman sırasındaki yağmurun ardından hava bugün yarışın başından sonuna kadar yağışlıydı. Ancak tam ıslak lastiklerin kullanılmasını gerektirecek kadar şiddetli yağmur yağmadı. Bu nedenle, değişken ıslak zemine uygunluğunu kanıtlayan geçiş lastikleri için mükemmel bir ortam vardı. Yarışın son turlarında lastik değiştiren pilotların karşılaştığı biraz daha kuru pist, biraz daha fazla tanelenmeye yol açtı. Daha erken turlarda pite girenler ise pistin daha ıslak olması sayesinde tanelenmeyi sınırlayabildiler. Bu da aralıklı yağış koşullarında önemli bir avantaj sağladı. Bottas, bir pit stop ve iki set geçiş lastiğiyle zorlu koşullar altında mükemmel stratejiyi uyguladı. Bazı pilotlar ise pit stoplarını ertelediler. Bunun bir nedeni, pistin yarış bitmeden ne kadar kuruyacağının belli olmaması ve hatta son turlarda slick lastiklere imkan verme olasılığıydı. Yarışın tamamının geçiş lastikleriyle koşulması bizim tavsiye edeceğimiz bir şey değildi. Öyle ki, bazı takımları bunu yapmanın potansiyel riskleri konusunda uyardık. Bununla birlikte, geçiş lastikleri burada çok güçlü performans sergiledi ve 58 tur boyunca kaygan koşullara rağmen tek bir pilot yarış dışı kalmadı.”
HAMURLARA GÖRE EN İYİ ZAMANLAR
HAMUR
PİLOT
ZAMAN
GEÇİŞ LASTİĞİ – ORTA
Bottas
1d30.432s
GEÇİŞ LASTİĞİ – ORTA
Sainz
1d31.921s
GEÇİŞ LASTİĞİ – ORTA
Norris
1d32.446s
YARIŞTA EN UZUN LASTİK KULLANIMI
HAMUR
PİLOT
TUR SAYISI
GEÇİŞ LASTİĞİ – ORTA
Ocon
57
PİT STOP ÖZETİ
Otomobil Pilot Başlangıç Pit 1 Pit 2
77 BOT Orta (y) Orta (y) (37)
33 VER Orta (y) Orta (y) (36)
11 PER Orta (y) Orta (y) (37)
16 LEC Orta (y) Orta (y) (47)
44 HAM Orta (y) Orta (y) (50)
10 GAS Orta (y) Orta (y) (39)
4 NOR Orta (y) Orta (y) (34)
55 SAI Orta (y) Orta (y) (36)
18 STR Orta (y) Orta (y) (39)
31 OCO Orta (y)
99 GIO Orta (y) Orta (y) (40)
7 RAI Orta (y) Orta (y) (37)
3 RIC Orta (y) Orta (y) (21)
22 TSU Orta (y) Orta (y) (35)
63 RUS Orta (y) Orta (y) (35)
14 ALO Orta (y) Orta (y) (30)
6 LAT Orta (y) Orta (y) (34)
5 VET Orta (y) C3 (k) (36) Orta (y) (37)
47 MSC Orta (y) Orta (y) (39)
9 MAZ Orta (y) Orta (y) (35)
Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı