MARKA Konferansı ‘iklim manifestosu’ ile başladı
70 konuşmacı sahne alıyor 21’inci yılında değişen dünya için yeni baştan tasarlanan MARKA 2022 Konferansı Tersane İstanbul’da başladı.
70 konuşmacı sahne alıyor
21’inci yılında değişen dünya için yeni baştan tasarlanan MARKA 2022 Konferansı Tersane İstanbul’da başladı. 29-30 Eylül tarihlerinde düzenlenecek etkinliğin ilk gününde sahne alan genç iklim aktivistleri ‘yeşil aklama’ yapan markalara karşı hazırladıkları ‘iklim manifestosu’nu katılımcılarla paylaştı. Aktivistler etkinliğe katılan markalara iklim değişikliğiyle mücadele konusunda taahhütlerde bulunmaları çağrısı yaptı.
YÜREKLİ Konferansları tarafından 2000 yılından bu yana düzenlenen ve son 19 yıldır YAPI KREDİ WORLD ana sponsorluğunda gerçekleştirilen MARKA Konferansı Tersane İstanbul’da başladı. Pandemi sonrası dönemde, iş yapış şekillerinin baştan sorgulanarak yeniden tasarlanması ihtiyacından yola çıkarak ‘remastered’ temasıyla baştan kurgulanan konferans bu yıl da katılımcılarına yepyeni bir deneyim sunuyor. 29-30 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek etkinlik iki bini aşkın iş insanı ve fikir liderini bir araya getirirken, dünyadan ve Türkiye’den 70’i aşkın sanatçı ve konuşmacıyı ağırlıyor.
MARKA Konferansı’nın değişmez moderatörü BJ Cunningham’ın açılış konuşmasını yaptığı etkinlik, genç iklim aktivistlerinin hazırladığı ‘iklim manifesto’ ile başladı. ‘Yeşil aklama’ yapan markalara karşı hazırlanan manifestoyu, iklim aktivisti Atlas Sarrafoğlu, Seren Anaçoğlu ve Ela Naz Birdal açıkladı.
Firmalara ‘Boş yapmayın’ çıkışı
Ellerinde çevreci mesajlar taşıyan pankartlarla, Şanışer’in ‘Susamam’ adlı parçası eşliğinde sahneye çıkan aktivistler manifestolarında, dünyanın ekolojik bir krizin başlangıcını yaşadığını, 2030’a kadar karbon salınımının azaltılmaması halinde daha fazla iklim krizi kaynaklı felaketle yüzleşileceğini belirtti. Manifestoda şu ifadelere yer verildi: “Kaynakları sınırlı dünyamızı, sınırsızmış gibi tüketmenin devri artık bitti! Karar vericilerin konferanslarda verdikleri boş sözlere artık inanmıyoruz. Uzun süredir bizleri hayal kırıklığına uğratmaya devam ediyorsunuz. AMA ARTIK YETER! Biz gençler buraya artık ‘Boş yapmayın’ demeye geldik. Siz bugün harekete geçmezseniz, bu kriz geri döndürülemez hale gelecek. Yeşil aklamalarınız artık kimseyi kandırmıyor, hepimiz biliyoruz ki sürdürülemez büyüme hedeflerinize rağmen biz doğa dostuyuz demenize artık izin vermiyoruz.”
Aktivistler hızlı moda ve aşırı tüketimin sürdürülemez olduğunu, tüm sektörlerin iklim krizine olan etki ölçümlerinin ve denetiminin yapılması gerektiğini vurgularken, hak ihlallerine sebep olan şirketlere yaptırım uygulanmasını talep ettiler.
Katılımcı firmalara ithalat yapmak yerine yerli üreticiyi desteklemeleri çağrısında bulunan aktivistler, yerli üreticilerin desteklenmesiyle hem yerel ekonominin kazanacağını hem de karbon ayak izlerinin düşeceğini belirtti. Aktivistler manifestonun sonunda etkinliğe katılan markaları çevre konusunda taahhütlerde bulunmaya davet etti.
Ayşegül Yürekli Şengör: Türkiye dünyaya örnek olabilir
Konferansta ‘Dünya değişti, biz değiştik’ başlıklı bir konuşma yapan Yürekli Yönetim Kurulu Başkanı Ayşegül Yürekli Şengör, MARKA Platformu’nun destek verdiği ‘iklim manifestosu’ ile iş dünyasını çevre konusunda daha fazla harekete geçirmeyi amaçladığını söyledi. Türkiye’deki iş dünyasının çevre ve sürdürülebilirlik konusunda bir ekosistem oluşturacağına inancının tam olduğunu vurgulayan Yürekli Şengör, “Sektörlerinde lider markalar ve iş liderleri bu anlayışı tam olarak içselleştirip gerçek anlamda dönüşüm yaşarsa Türkiye, bu alanda birçok ülkeye örnek olabilir” diye konuştu.
Halil Altındere’nin NFT’lerinden elde edilen 450 bin TL TEGV’e bağışlandı
MARKA 2022, dünyaca ünlü sanatçı Halil Altındere ile örnek bir kurumsal sosyal sorumluluk projesine de imza attı. Çocuklarda çevre ve spor bilincini geliştirmek amacıyla ünlü atlet Ahmet Uysal’ın gerçekleştireceği ‘Dünya Maratonu Meydan Okuması’ koşusundan esinlenerek hazırlanan ve yazar Süreyya Evren tarafından kaleme alınan ‘Dünya İçin Koşan Adam’ adlı çocuk kitabı, konferans katılımcılarına ücretsiz olarak dağıtıldı.
Kitapta yer alan görseller, artırılmış gerçeklik (AR) teknolojisi aracılığıyla cep telefonları üzerinden gerçek dünyaya da taşındı. Altındere’nin, kitap için hazırladığı 7 görselden oluşan videonun 5 NFT edisyonu da konferans öncesinde koleksiyonerlere tanıtım dosyasıyla sunuldu.
Ayşegül Yürekli Şengör etkinlikteki konuşmasında, başlangıçta NFT’lerin etkinlikte satılmasını planladıklarını, fakat koleksiyonerlerden gördükleri yoğun ilgi sebebiyle tüm edisyonların konferanstan önce satıldığını söyledi. Yürekli Şengör, satıştan elde edilen 450 bin TL’nin Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı’na (TEGV) bağışlandığını açıkladı.
‘Karbon ayak izi en düşük etkinlik’
2018 yılında ‘Sıfır Atık Konferans Salonu’ uygulamasını başlatarak iş dünyasına bu alanda öncü olan MARKA Platformu, bu yıl sürdürülebilirlik konusunda çıtayı bir üst seviyeye taşıdı. MARKA 2022’nin bu yıl düzenlenen ‘karbon ayak izi en düşük iş etkinliği’ olması hedefiyle yola çıktıklarını kaydeden Yürekli Şengör, “Bu amaçla etkinliğin gerçekleştirildiği Tersane İstanbul’daki salonlarda herhangi bir iklimlendirme cihazı kurulmadı. Katılımcılarımızın geliş-gidişleri toplu deniz taşıması üzerinden ücretsiz şekilde yapıldı. Etkinlik süresince sunulan yiyecek ve içecekler, sürdürülebilir mutfak ilkelerine uygun şekilde D.ream tarafından hazırlandı. Servis malzemelerinin tamamı geri dönüştürülebilir ürünlerden seçildi. Etkinlik alanı ‘sıfır atık’ uygulamasına uygun şekilde tasarlandı. Dış mekân branding çalışmaları minimumda tutuldu ve kullanılan tüm malzeme geri dönüştürülebilir nitelikte seçildi. MARKA 2022’nin tüm atığı ayrıştırılarak geri dönüşüm merkezine gönderildi” ifadelerini kullandı.
Kimler sahne aldı?
MARKA 2022’nin ilk gününde EKOS.ai Kurucu ve CEO’su Melis Dural, Deloitte Digital ABD, Metaverse Bölümü Üst Düzey Yöneticisi Eren Aksu, Layka DAO Kurucusu Vidal Arditi, Mint Environment Kurucusu, Psikolog Dr. Tom Cotton, Next Akademi Başkanı Levent Erden, ORLEBAR BROWN Kurucusu ve Kreatif Direktörü Adam Brown, sanatçı Halil Altındere ve yazar Özgür Mumcu, SEPHORA, LVMH CMO’su Ayça Kaya, Yapı Kredi İletişim Müdürü Arda Öztaşkın, MMA Melike Altınışık Architects mimar ve tasarımcısı Melike Altınışık, IN-BETWEEN Tasarım Platformu kurucuları Dilek Öztürk ve Bilgen Coşkun, PRWeek EMEA Genel Yayın Yönetmeni Danny Rogers, Doğuş Hospitality & Retail Pazarlama ve Deneyim Müdürü Pınar Bilgiç Uzun, Argos in Cappadocia Otel Müdürü Deniz Karkın, Nahita Cappadocia Danışman Şefi Ömür Akkor, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürü ve Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA) Yönetim Kurulu Üyesi Timuçin Güler, KAGİDER Başkanı Emine Erdem, gazeteci ve yazar Elif Ergu Demiral, Castrol Türkiye, Ukrayna ve Orta Asya Pazarlama Müdürü Nilay Tatlısöz, TAV Havalimanları Yönetim Kurulu Başkan Vekili Sani Şener, Psikiyatri Profesörü Mehmet Sungur, MUDO CEO’su Ömer Tailoğlu, DM Stil Kurucusu Derin Mermerci, gazeteci Songül Hatısaru, içerik üreticisi Rachel Araz Kirepsi, gazeteci& yazar ve marka stratejisti Seda Domaniç, Moeva kurucu ortakları Burcu Tanman, Yağmur Zırh ve Damla Zırh, gazeteci Songül Hatısaru, oyuncu ve şarkıcı Şevval Sam, oyuncu ve programcı İbrahim Selim ile DJ Serkan Yuluk sahne aldı.
Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı