Katılım esaslı fonların büyüklüğü 120 milyar TL’yi aştı

Kuveyt Türk’ün yüzde 100 iştiraki olan KT Portföy Yönetimi, katılım esaslı fonlara ilişkin sektör raporunu kamuoyuyla paylaştı.

  • 19 Kasım 2022
  • Katılım esaslı fonların büyüklüğü 120 milyar TL’yi aştı için yorumlar kapalı
  • 326 kez görüntülendi.
Katılım esaslı fonların büyüklüğü 120 milyar TL’yi aştı

Kuveyt Türk’ün yüzde 100 iştiraki olan KT Portföy Yönetimi, katılım esaslı fonlara ilişkin sektör raporunu kamuoyuyla paylaştı. Rapora göre katılım esaslı yönetilen yatırım ve emeklilik fonlarının büyüklüğü Ekim ayı sonu itibarıyla 120 milyar TL seviyesini aştı.

 

Son yıllarda giderek yaygınlaşan ve yatırımcı tabanı genişleyen katılım esaslı fonlar, faizli fonlara kıyasla daha güçlü bir ivmeyle büyümeye devam ediyor. 2021 yılı sonunda 70 milyar TL olan katılım esaslı fonlar, Ekim ayı sonu itibarıyla 120 milyar TL sınırını aştı ve portföy yönetimi pazarındaki payını 11 seviyesine çıkardı. Katılım esaslı yatırım fonlarında pazar lideri olan Kuveyt Türk’ün yüzde 100 iştiraki KT Portföy Yönetimi, kıymetli madenler, hisse senetleri, sabit getirili kıymetler ve girişim sermayesi yatırım fonları gibi birçok varlık sınıfında çeşitli fonları yatırımcılarına sunuyor. KT Portföy, Ekim ayına yönelik katılım esaslı fonlara ilişkin sektör raporunu kamuoyuyla paylaştı. 

 

Sermaye piyasalarına ilgi arttı

KT Portföy’ün yayımladığı rapora göre, Türkiye’de son dönemde, makroekonomik koşulların da etkisiyle sermaye piyasalarına yönelik artan ilgi, portföy yönetim sektörünü destekliyor. Raporda, yatırımcıların, dalgalı piyasa koşullarında varlıklarını profesyonel lisanslı kişilere teslim etme konusunda artan bir eğiliminin gözlendiği aktarılıyor. Gelişen finansal okuryazarlık, günlük periyotta yayımlanan fon verilerinin getirdiği şeffaflık ve bilgiye erişim kolaylığı, bireysel emeklilik tarafında tasarrufun özendirilmesi, fonlara yatırıma yönelik teşvik mekanizmaları, dalgalı piyasa koşullarında fonların yetkinliğini kanıtlaması gibi faktörler, portföy yönetim şirketlerine yönelik artan ilginin sebepleri arasında yer alıyor. Yatırım fonlarında çeşitlendirmenin yapılması, yatırımcı profiline göre hareket edilmesi, yönetimin lisanslı profesyonellerde olması gibi faktörler ise fonları cazip hale getirmeye devam ediyor.

 

“Kıymetli maden, sürdürülebilirlik ve para piyasası fonları yükseliyor”

Portföy yönetimi alanında katılım esaslı yatırım fonlarının hızla büyüdüğünü vurgulayan KT Portföy Genel Müdürü Hamit Kütük, “Bireysel emeklilik sistemi dahilinde yönetilen fonlar içerisinde, katılım esaslı fonların faizli fonlara kıyasla daha güçlü büyüyerek pazar payını artırmayı sürdürdüğünü gözlemliyoruz. Otomatik Katılım Sistemi’ndeki fonlarda, katılım esaslı fonların faizli fonlardan daha büyük olması da dikkat çekmektedir. Farklı yatırım temalarının ve fon tiplerinin yatırımcılara sunulmasıyla birlikte fonlara girişlerin arttığını ifade edebiliriz. KT Portföy olarak, son dönemde kurduğumuz altın, gümüş gibi kıymetli madenlere yatırım yapan kıymetli madenler fonumuz, sürdürülebilirlik temasına sahip ABD’de işlem gören hisselere de yatırım yapan sürdürülebilirlik fonumuz, katılım finans kriterlerine uyan hisselere yatırım yapan hisse fonumuz ve günlük giriş çıkışlara izin veren ve likidite yönetimi için kurduğumuz para piyasası fonumuz ile yatırımcılara tasarruflarını değerlendirmek için farklı seçenekler sunmaya devam ediyoruz” dedi.

 

KT Portföy tarafından sunulan KDL fonunun, tasarruf sahiplerinin USD birikimlerini ve nakit akışlarını kısa vadeli olarak değerlendirebilecekleri bir fon olduğunu kaydeden Hamit Kütük, “Menkul kıymet fonlarımızın yanında KT Portföy Lonca Girişim Sermayesi Yatırım Fonu ile start-up şirketlere ve girişimlere yatırım yapma imkânı sunmaya devam ediyoruz. Önümüzdeki dönemde, katılım esaslı fonlara yönelik ilginin artarak devam etmesini bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

 

Katılım esaslı yatırım fonların pazar payı 11’e yükseldi

KT Porföy’ün sektör raporuna göre, portföy yönetimi sektöründeki büyüme trendlerine bakıldığında, katılım esaslı yatırım fonlarının faizli fonlara kıyasla daha güçlü bir ivmeyle büyüdüğü görülüyor. Yatırımcı teveccühünü kazanan ve müşteri tabanını genişleten katılım esaslı fonlar birçok varlık sınıfında çeşitli seçenekleri yatırımcılarına sunuyor. 2021 yılı sonunda 70 milyar TL olan katılım esaslı fonlar Ekim ayında 120 milyar TL sınırını aştı ve portföy yönetimi, pazarındaki payını 11 seviyesine çıkardı. Sektörel olarak bakıldığında, katılım finans penetrasyonunun portföy yönetimi alanında bankacılık sektöründen daha yüksek olduğu görülüyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) aylık bülten verilerine göre, katılım bankalarının tüm bankacılık sektörü içerisindeki aktif büyüklük pazar payı Eylül ayı itibarıyla yüzde 8,5 seviyesinde yer alıyor.  

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı