Kaspersky uzmanları, 2022'den 2023'e kadar hedefli fidye yazılımı grup sayılarının %30 arttığına dikkat çekti!

Kaspersky uzmanları tarafından yapılan derinlemesine araştırma, 2022’den 2023’e kadar küresel olarak hedeflenen fidye yazılımı gruplarının sayısında %30’luk bir artış olduğunu gösterdi.

  • 23 Şubat 2024
  • Kaspersky uzmanları, 2022'den 2023'e kadar hedefli fidye yazılımı grup sayılarının %30 arttığına dikkat çekti! için yorumlar kapalı
  • 74 kez görüntülendi.
Kaspersky uzmanları, 2022'den 2023'e kadar hedefli fidye yazılımı grup sayılarının %30 arttığına dikkat çekti!

Kaspersky uzmanları tarafından yapılan derinlemesine araştırma, 2022’den 2023’e kadar küresel olarak hedeflenen fidye yazılımı gruplarının sayısında %30’luk bir artış olduğunu gösterdi. Bu artışa paralel olarak, hedefli fidye yazılımı saldırılarının kurbanlarının sayısı aynı zaman diliminde %70 arttı. Bilgiler Kaspersky’nin Kuala Lumpur’da dokuzuncusu düzenlenen yıllık Cyber Security Weekend – META etkinliğinde paylaşıldı.

Normal işletmelere benzer şekilde hedefli fidye yazılımı grupları, giderek daha karmaşık hale gelen hedefli fidye yazılımı saldırıları başlatmak için kapsamlı ve akıllı operasyonlar yürütmek üzere siber suçluları çalışanları olarak işe alıyor. Kurbanlarını rastgele hedef alan yaygın fidye yazılımı saldırılarının aksine, hedefli fidye yazılımı grupları kamu kurumlarına, belirli yüksek profilli kuruluşlara veya hedeflenen kurum içindeki seçkin gruplara saldırmakla ünlü.

Kaspersky araştırmacıları, 2022’deki yaklaşık 46 gruba kıyasla 2023’te yaklaşık 60 hedefli fidye yazılımı grubunu yakından izledi ve hedefli fidye yazılımı grupları arasında iş birliğine işaret eden olaylar keşfetti. Bazı durumlarda kurumsal ağlara ve sistemlere erişim noktalarının ticaretini yaptığı bilinen gruplar, daha karmaşık saldırılar başlatabilen gelişmiş fidye yazılımı gruplarına ilk giriş noktalarını satıyor. Siber suçluların hedefli bir fidye yazılımı saldırısı başlatmak için birden fazla aşamadan geçmesi gerektiğinden, bu tür iş birlikleri zaman kazanmalarına ve doğrudan ağ keşfi veya bulaşmasına gitmelerine olanak tanıyor.

Kaspersky, No More Ransom girişiminin yedinci yılında ücretsiz şifre çözme araçlarını 360 binden fazla kez indirerek fidye yazılımlarından etkilenen 2 milyondan fazla kullanıcının verilerinin kurtarılmasına yardımcı oldu. Ancak bu önemli başarılara rağmen, fidye yazılımı ödemeleri 2023 yılında küresel olarak 1,1 milyar ABD dolarını aşarak benzeri görülmemiş bir seviyeye ulaştı.

Kaspersky Kıdemli Güvenlik Araştırmacısı Maher Yamout, şunları söyledi: “Hedefli fidye yazılımı grupları çok ısrarcıdır ve kazanç elde etmek için büyük bir iştahları vardır. Örneğin kurban fidye ödemeyi reddederse, siber suçlular genellikle çalınan verileri halka açıklamakla tehdit ederler. Bazı durumlarda siber suçlular, işi belirli bölgelerde veri koruma yasalarını ihlal ettikleri gerekçesiyle saldırdıkları kurumlar aleyhinde GDPR veya SEC şikayetlerinde bulunmaya kadar götürüyorlar.” 

İşletmenizi hedefli fidye yazılımı saldırılarından korumak için Kaspersky şunları öneriyor:

  • Saldırganların güvenlik açıklarından yararlanmasını önlemek için tüm cihazları ve sistemleri güncel tutun.
  • Saldırganların kötüye kullanamayacağı çevrimdışı yedekler oluşturun ve acil bir durumda bunlara hızlı bir şekilde erişebileceğinizden emin olun.
  • Sistemleri fidye yazılımlarına karşı kötü amaçlı yazılım dağıtımı ve yürütme aşamalarında koruyan, çok katmanlı güvenlik yaklaşımına dayalı bir siber güvenlik çözümü kurun.
  • Kaspersky Tehdit İstihbaratı hedeflenen fidye yazılımı gruplarının geçmişi, motivasyonları ve operasyonları hakkında derinlemesine veri ve gerçek zamanlı içgörüler sağlayabilen önemli bir araçtır.
  • Kaspersky’nin fidye yazılımlarını engellemeye ve dosyaların şifresini çözmeye yardımcı olan Kaspersky Anti-Ransomware aracı ve No more Ransom gibi genel kullanım için ücretsiz araçlarından faydalanabilirsiniz.  
  • İnsan hatası siber güvenlik ihlalinin yaygın bir nedeni olduğundan ve fidye yazılımı saldırıları için ilk erişim noktası olarak hizmet edebileceğinden, çalışanların eğitimi ve siber güvenlik eğitimine önem vermek gerekir.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı