İstanbul Bienali Zeytinburnu’nda

İKSV’nin 1987 yılından beri düzenlediği “17.

  • 13 Eylül 2022
  • İstanbul Bienali Zeytinburnu’nda için yorumlar kapalı
  • 291 kez görüntülendi.
İstanbul Bienali Zeytinburnu’nda

İKSV’nin 1987 yılından beri düzenlediği “17. İstanbul Bineali”nin tanıtım ve basın toplantısı Zeytinburnu Tıbbi Bitkiler Bahçesi’nde gerçekleştirildi. İstanbul Bienali’nin Beyoğlu, Fatih, Kadıköy ve Zeytinburnu ilçelerinde yoğunlaşan sergi alanları 17 Eylül – 20 Kasım 2022 tarihleri arasında ziyaret edilebilecek. 

 

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından 1987'den bu yana düzenlenen "İstanbul Bienali", bu yıl 17 Eylül – 20 Kasım 2022 tarihleri arasında gerçekleşecek. Zeytinburnu Tıbbi Bitkiler Bahçesi’nde gerçekleşen basın toplantısına; İstanbul Kültür Sanat Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Koç ve çok sayıda sanatçı katıldı. Basın toplantısına konuşan İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, vakfın 1987'den bu yana İstanbul Bienali’ni düzenlediğini belirterek, "Bienal aracılığıyla sanatçıların yeni üretimlerini desteklemeyi hedefliyoruz. Mekâna özgü üretimleri ve yurt dışından sanatçıların burada yeni iş birliği geliştirmelerini teşvik ediyoruz." ifadesini kullandı. 

 

BAŞKAN ARISOY: “TÜRKİYE’NİN EN ÖNEMLİ KÜLTÜR SANAT ETKİNLİĞİNDEN BİRİNE KATKI SAĞLAMAK BİZİM İÇİN MUTLULUK VERİCİ”

Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy ise sergi mekânlarından biri olan Zeytinburnu Tıbbi Bitkiler Bahçesi'nin 17 yıl önce, Türkiye'nin ilk tıbbi bahçesi olarak açıldığını söyledi. Bahçenin, tıbbi bitkilerle ilgili çalışmalar konusunda önemli bir rol oynadığını, birçok projeye ilham olduğunu ve bienalin bir mekânı olarak düşünülmesinin bu birikimin bir meyvesi olduğunu dile getiren Başkan Arısoy, "Türkiye'nin en önemli kültür olaylarından birine katkı sağlamak bizim için sevindirici. Zeytinburnu Tıbbi Bitkiler Bahçesi, bienal vesilesiyle ziyaret edenler için hem güzel bir anı hem de bienalin esin kaynağı olan kompostlaşmaya uygun biçimde bir maya olacak diye ümit ediyorum." ifadelerini kullandı.

 

BÜLENT ECZACIBAŞI: “KÜLTÜR VE SANATA ERİŞİMİN ÖNÜNDEKİ ENGELLERİ KALDIRIYORUZ”

Toplantının devamında konuşmasına devam eden İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, güncel sanat alanında farklı ülkelerden düşünceleri, yeni akımları, dikkat çeken eserleri İstanbul'a taşımak için çalıştıklarına işaret etti. Eczacıbaşı, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Sanat profesyonelleri ve izleyiciler arasında etkileşim olanakları oluşturuyor, ülkemizin uluslararası bağlarını güçlendiriyoruz. Bu yıl da benzer amaçlarla 50'nin üzerinde projeyi bienalde bir araya getiriyoruz. Bienalin parçası olarak düzenlediğimiz etkinliklerle sergiyi zenginleştiriyor, tartışma ortamları kuruyoruz. Çocuk ve gençlere yönelik programlarımız ve ücretsiz dağıttığımız çocuk kitaplarımızla, çocuklarımızda güncel sanat beğenisinin erken yaşlardan itibaren gelişmesi için çaba sarf ediyoruz. Kapılarımızı tüm izleyicilere ücretsiz açıyor, yüz binlerce izleyiciyi ağırlarken kültür sanata erişim ve katılımın önündeki önemli bir engeli ortadan kaldırıyoruz."

ÖMER KOÇ: “SPONSORLUĞUMUZU 2036 YILINA KADAR UZATMA KARARI ALDIK”

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Koç da Koç topluluğunun kuruluşundan bu yana ekonomik ve toplumsal kalkınmayı bir bütün olarak gördüğünü ifade etti. Bienale 2007'den bu yana destek verdiklerini hatırlatan Koç, "Ülkemizin görsel sanat alanındaki, bu en uzun soluklu sponsorluk sayesinde, bienalin kapılarını ücretsiz olarak tüm sanatseverlere açmasına, böylece geniş kitlelerin, çağdaş sanata erişimine vesile olmak bize büyük bir memnuniyet ve gurur veriyor." dedi. Koç, 2007 – 2026 arasını kapsayan sponsorluğu, 2036'ya kadar uzatma kararı aldıklarını sözlerine ekledi.

 

17. İSTANBUL BİENALİ HAKKINDA

Önceki bienallerden farklı olarak ortaya çıkan, sonuçtan ziyade sürece odaklanan 17. İstanbul Bienali, katılımcılara ve izleyicilere, haber dolaşımı için kullanılabilecek alternatif araçlar, öğrenme yolları, arşivleme gelenekleri, insanların dünya üzerindeki etkileri, duyuların iç içe geçtiği deneyimler ve çok eski zamanlardan kalma uygulamaların bugüne nasıl taşınabileceği üzerine bazı sorular soruyor.

Bienalin Beyoğlu, Fatih, Kadıköy ve Zeytinburnu ilçelerinde yoğunlaşan sergi alanları, sadece birer mekân olarak değil, bulundukları mahalleler ve o mahallelerle kurdukları ilişki üzerinden de öne çıkacak.

Katılımcıları arasında sanatçı, düşünür, yazar, şair, araştırmacı, mimar, radyo programcısı, balıkçı, aktivist, stand-up komedyeni, şef, etnomüzikolog, ornitolog, deniz bilimci, kukla ustası ve müzisyenlerin de bulunduğu bienalde, 500'ün üzerinde katılımcının 50'yi aşkın projesi yer alacak.

Bienalde ayrıca "Mantı Postası", "Radyo Bienal", "Crip Magazine", "cascadingspiral.com" ve "Şiir Hattı" gibi pek çok proje de sanatseverlerle buluşacak.

Bienalin kamusal programı, film programı, çocuklar ve gençler için atölye çalışmaları, performans gösterileriyle bienal yayınlarının da sanatseverlerin beğenisine sunulacağı mekanlar, 17 Eylül – 20 Kasım'da, pazartesi günleri hariç 10.00-18.00 saatlerinde ziyarete açık olacak

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı