Greenpeace’in 50 Yıllık Çevre Mücadelesini Anıyoruz.
50 yıl önce, 15 Eylül 1971’de Greenpeace adlı bir gemi, Amerika Birleşik Devletleri donanmasının yaptığı nükleer silah denemelerini durdurmak için güneybatı Alaska'daki Aleut Adaları'ndan biri olan Amchitka'ya doğru yola çıktı.
50 yıl önce, 15 Eylül 1971’de Greenpeace adlı bir gemi, Amerika Birleşik Devletleri donanmasının yaptığı nükleer silah denemelerini durdurmak için güneybatı Alaska'daki Aleut Adaları'ndan biri olan Amchitka'ya doğru yola çıktı.
12 kişilik mürettebat o an bunu başaramadı. Ne var ki bu yolculuk daha yeşil, daha barış dolu bir geleceği kurgulamak için şiddet içermeyen eylemlere ve bilimsel araştırmalara yol verecek yepyeni bir hareketin ilk adımı oldu. ABD ertesi yıl Amchitka'daki nükleer silah denemelerini sonlandırdı ve Greenpeace milyonlarca gönüllü, bağışçı ve destekçi sayesinde 55'ten fazla ülkede mücadele eden uluslararası bir organizasyona dönüştü.
Greenpeace 50 yıl boyunca müttefikleriyle birlikte sayısız kampanya yürüttü. Nükleer testleri durdurdu ve zehirli atıkların denize boşaltımını sona erdirdi; Antarktika'da bir üs kurdu ve kıtanın korunması için aralıksız mücadele etti; büyük kirletici şirketleri araştırdı; balinalar ile balina avcılarının zıpkınları arasında durdu; adil, yeşil ve barışçıl bir gelecek sağlama mücadelesinde dünyanın dört bir yanındaki toplumların ve yerli halkın yanında durdu.
Daha yapılacak çok şey var. Şu anda dünya adına kritik bir eşikteyiz. Greenpeace, dünyamızı korumak, iklim değişikliğinin yıkıcı etkilerini önlemek için küresel emisyonlarımızı azaltmak, gıda üretim sistemlerini dönüştürmek, 2030 yılına kadar küresel okyanusların 30'unu korumak, biyolojik çeşitliliğin anahtarı olan ormanları iyileştirmek ve halihazırda devam eden iklim krizinden etkilenen savunmasız topluluklar adına iklim adaleti aramak için dünyanın dört bir yanında çalışmaya devam ediyor.
Greenpeace Uluslararası Genel Direktörü Jennifer Morgan, Greenpeace’in 50. yılıyla ilgili şunları dile getirdi:
“İlk Greenpeace yolculuğunun üzerinden 50 yıl geçti ancak geldiğimiz noktada biyolojik çeşitlilik kaybı hızlanıyor, iklim krizi derinleşiyor ve eşitsizlik büyüyor. Son 50 yılda yeşil, barışçıl ve adil bir gelecek talep eden birçok kampanyaya ve zafere imza atıldı. Greenpeace, önceliğin kâr ve kirlilik değil insan ve gezegen olmasını sağlamak için küresel bir sistem değişikliği hareketinin parçası olarak çalışmaya devam ediyor. Greenpeace’in hikayesi geleceğe dönük umudun hikayesidir. Bu, sıra dışı şeyler yapan sıradan insanların, insan gücünün hikayesidir. Birlikte radikal değişimi zorlayabileceğimizi, ilk bakışta imkansız görünen şeyleri başarabileceğimizi gösteren 50 yıllık bir hikayedir.
Şimdi, bizi besleyen ve ayakta tutan doğayı savunmak için her zamankinden daha fazla birliğe ve mücadeleye ihtiyacımız var. Üzerine kalıcı bir barış inşa ettiğimiz eşitlikten yana olmalıyız. Ortak geleceğimize sahip çıkmalıyız. Çok geç olmadan, milyonlar milyarlara dönmeli.”
Greenpeace Akdeniz Genel Direktörü Ersin Tek son dönemde Türkiye’de yaşanan aşırı iklim olaylarına da değinerek, acil olarak iklim krizine karşı harekete geçmeye ihtiyacımız olduğunun altını çizdi:
"Greenpeace’in öyküsü, bir avuç cesur ve kararlı insanın dünyayı korumak için harekete geçmesiyle başladı. 50 yıl boyunca sayısız zafer elde eden ve artık on milyonlarca insana dokunan küresel bir harekete dönüştü.
50 yıllık tarihimize dayanarak, bugün iki şeyi çok iyi biliyoruz.
İlki, yaşadığımız sistem gezegene sadece zarar vermekle, gezegenin bütün kaynaklarını sömürmekle, gezegendeki canlı türlerini yıkıma uğratmakla kalmıyor. Geldiğimiz noktada, gezegendeki yaşamı topyekün yokoluşa sürüklüyor. Küresel iklim değişikliği artık gelecek bir tehlike değil, çok yakın zamandaki yangılar, seller gibi afetlerle tecrübe ettiğimiz ve içinde yaşadığımız bir afet. Bu küresel yıkımı durdurabilmek için çok hızla, çok cesur, çok kararlı adımları dünyanın her yerinde, hemen şimdi atmak zorundayız.
İkincisi ise, hedefimiz ne kadar imkansız gibi gözükse de, sıradan insanların kitlesel gücü ile değişim mümkün. Bugüne kadar okyanuslara zehirli atıkların atılmasından, nükleer silah denemelerine küresel ölçekte gezegeni tehdit eden pek çok eylemi durdurduk ve yasaklanmasını sağladık.
Bugün de dünyanın dört bir yanında okula gitmeyerek tepkisini gösteren öğrencilerle; kuraklıkla başa çıkmaya çalışan çiftçilerle; daha adil, güvenceli ve temiz iş isteyen petrol işçileriyle; kısaca gezegen için harekete geçen on milyonlarca “sıradan insan” ile beraber küresel iklim afetinin bir yok oluşa dönüşmesini engellemek için çalışıyoruz.
Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı