Çağdaş Sanatçı Gao Anqi Kocasinan Contemporary Istanbul’da

5-10 Ekim’de gerçekleşecek 16.

  • 28 Eylül 2021
  • Çağdaş Sanatçı Gao Anqi Kocasinan Contemporary Istanbul’da için yorumlar kapalı
  • 512 kez görüntülendi.
Çağdaş Sanatçı Gao Anqi Kocasinan Contemporary Istanbul’da

5-10 Ekim’de gerçekleşecek 16. Contemporary Istanbul’a, Tayvan kökenli Türk sanatçı Gao Anqi (Melek Kocasinan), New York ve Taipei deneyimlerini konu alan çarpıcı kolajlarıyla katılıyor.

Seçkin yerli ve yabancı galerilerin yer alacağı Contemporary İstanbul bu sene ilk kez yeni mekanı Tersane İstanbul’da gerçekleşecek ve çağdaş sanatı, tarihi bir mekan içinde sanatseverlerle buluşturacak. Son dönemde dijital ve fiziksel dünyayı bir araya getiren kolajlarıyla ilgi gören Melek Kocasinan’nın (Gao Anqi) eserleri fuarda Galeri Binyıl bünyesinde sergilenecek.

Kocasinan’ın Contemporary İstanbul’da sergilenecek eserlerinden biri de “New York Sokakları / New York Streets”. Eser, sanatçının Amerika’da Yale Üniversitesi’nde eğitim alırken New York’a trenle hafta sonu seyahatlerinden esinleniyor. New York City sokaklarında hissedilen yüksek enerjiyi yansıtan eser, New York’un ünlü sarı taksileri, yüksek gökdelenlerini ve koşuşturan kalabalığını içeren dinamik bir kaos sunuyor. "Fizi-dijital" tekniğinin güçlü bir örneği olan eserde sanatçı, New York deneyimini parçalayıp yeniden yapılandırıyor. “New York Sokakları” eserini Contemporary İstanbul için özellikle seçtiğini vurgulayan sanatçı, 14 Eylül’de New York’ta başlayan Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’na Tayvan’ın da dahil edilmesiyle ilgili çağrıya destek vermeyi amaçlıyor.

Sanatçının Taipei’de geçen çocukluğundan ilham alan “Glow-in-the-Dark (Karanlıkta Işıldayan)” serisinden eserler de Contemporary Istanbul’da sergilenecek. Seri, geceleyin karanlıkta, gerçeküstü ve ışıldayan bir orman içerisinde gezen bir çocuğun gördüklerini konu alıyor. Sanatçının 7 yaşında ailesiyle Tayvan'a yerleştiğinde yeni bir ülkeyi keşfedişini, geceleri ışıl ışıl Taipei gece pazarlarında gezişlerini, gördüğü farklı hayvanları ve yaşadığı heyecanı, hayal gücünde yarattığı yeni bir gerçeklik üzerinden aktarıyor.

“Sanat benim için, bir hatırlama biçimi, belleği yeniden inşa istencimin güçlü bir dışavurumu” diye belirten sanatçı, çalışmalarında “hayalgücü ve merakı tetiklemek ve bununla birlikte çocukken yaşadığım kültürel karışıklığın yarattığı endişe ve çekingenliği de paylaşabilmek” arzusu taşıdığını belirtiyor. Fizi-dijital çalışmaları içinse, “hem fiziksel boyayı, kağıdı, kumaşı hem de dijital çizim araçlarını ve fotoğrafları kullanarak dijital ve fiziksel süreçlerin etkileşimlerinin yarattığı yeni olasılıkları araştırıyorum.” diyerek sanatsal pratiğini özetliyor.

Contemporary Istanbul’da Galeri Binyıl bünyesinde eserleri sergilenecek sanatçı, bu sene içerisinde ArtContact Istanbul Çağdaş Sanat Fuarı, BAAF Bodrum Sanat ve Antika Fuarı ve Eylül ayında Artweeks Akaretler’in 5. Edisyonuna katıldı. 3-7 Kasım IAAF İstanbul Sanat ve Ankara Fuarı, 15-30 Ekim’de İzmir Tilki Sanat’ta “Homo Sacer”, 5-21 Aralık’ta Beşiktaş MKM’de “Tanış Olmak” sergilerinde eserleriyle yer alacak olan sanatçı bugünlerde Ekim 2022’de Amsterdam’da sergileyeceği şamanik “Journey of the Seed” serisi üzerinde çalışmaktadır.

Sanatçı Hakkında:
Tayvan kökenli Türk sanatçı, popüler kültür öğeleri ve kişisel mitolojisinden kaynağını alan karışık teknik ve dijital kolajlar üretmektedir. Tayvan’ın başkenti Taipei’de ilkokula başlayan, Türkiye’de eğitimine devam eden sanatçı, resme ilgisini Çince yazı karakterlerini resim gibi çizerken keşfetti. Geleneksel Çin resmi yapan Türk ressam babası ve Çince kaligrafide usta Tayvanlı annesinin etkisinde küçük yaşta Asya sanatıyla tanışan sanatçı, rengarenk ambalajlar, çizgi romanlar, anime karakterlerle dolu Tayvan’ın görsel kültüründen de etkilendi. ABD'de Yale Üniversitesi ve UCLA'de okudu. ESMOD’da moda tasarım eğitimleri de alan Kocasinan'ın çalışmalarında, yaşamış olduğu Asya ve Kuzey Amerika kültürlerinin etkisiyle, Asya sanatının iki boyutlu figüratif soyutlamacı tarzı, canlı renkleri, kalın kaligrafik çizgiler, Japon çağdaş sanat akımı supeflat ve neo-pop sanat etkileri görülmektedir. Psikanalitik ve şamanik kaynaklardan ve kendi çok-kültürlü yaşam deneyimlerinden de yararlanan sanatçı, fiziksel ve dijital araçları birlikte kullanarak "fizi-dijital sanat" diye adlandırılabilecek, fiziksel ve sanal gerçekliklerin arasındaki sınırı aşmaya çalışan işler üretmektedir. Boya, kağıt, kumaş gibi malzemelerin dokusunu ve insana dairliğini, dijital sanatın parlak renkleri ve farklı dünyaları bir araya getiren olanaklarını sentezleyerek çekici görsel hikayeler anlatmaktadır. Lüks bir çanta ve gündelik nesneler kullanarak ürettiği “Transcending Dream Object / Düş Nesnesini Aşmak” yerleştirmesi, Çankaya Çağdaş Sanatlar Merkezi ve Artweeks Akaretler 5. edisyonda gördüğü ilgiden sonra Aralık ayında Beşiktaş MKM’de sergilenecektir.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı