BİLGİ öğrencilerinden temiz suya erişime çevre dostu ve sürdürülebilir alternatif

İstanbul Bilgi Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü öğrencileri Mevlüt Arkan, Mehmet Can Akın ve Utku Gökyer güneş enerjisi kullanarak deniz suyundan içme suyu üretebilen bir cihaz geliştirdi.

  • 20 Eylül 2022
  • BİLGİ öğrencilerinden temiz suya erişime çevre dostu ve sürdürülebilir alternatif için yorumlar kapalı
  • 283 kez görüntülendi.
BİLGİ öğrencilerinden temiz suya erişime çevre dostu ve sürdürülebilir alternatif

İstanbul Bilgi Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü öğrencileri Mevlüt Arkan, Mehmet Can Akın ve Utku Gökyer güneş enerjisi kullanarak deniz suyundan içme suyu üretebilen bir cihaz geliştirdi. Mezuniyet projeleri kapsamında geliştirilen sistem, temiz suya erişim için çevre dostu bir alternatif sunuyor.

 

İstanbul Bilgi Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü öğrencileri Mevlüt Arkan, Mehmet Can Akın ve Utku Gökyer deniz suyunu arıtarak içme suyuna dönüştüren bir proje geliştirdi. Doç. Dr. Erdem Günay danışmanlığında geliştirilen projede, deniz suyu güneş enerjisi kullanılarak arıtılıyor. Böylece deniz suyunun fosil enerji kullanılarak arıtıldığı yöntemlere sürdürülebilir bir alternatif sunuluyor.

 

Mevlüt Arkan, “Projemiz özellikle temiz su kaynağı az olan ve temiz suya erişmek için fosil kaynaklı arıtma yöntemlerini kullanan ülkeler için alternatif bir arıtma yöntemi olabilir” dedi. Körfez ülkelerinde halihazırda deniz suyunun tuzdan arındırılarak içme suyuna dönüştürüldüğünü ifade eden Arkan, projelerinin arıtma işlemi için fosil yakıtlar yerine güneş enerjisinden faydalandığının altını çizdi.

 

Arkan, “Hayatın her alanında kullandığımız fosil enerji kaynaklarının çevreye verdiği olumsuz etkileri azaltmak hepimiz için hayati önem taşıyor. Biz de bu bakış açısı ile güneş enerjisi ile saf su elde edebileceğimiz tamamen çevre dostu bir cihaz geliştirdik” ifadelerini kullandı.

 

Her 3 kişiden biri güvenli içme suyuna erişemiyor

Birleşmiş Milletler’in verilerine göre dünyada bugün her 3 kişiden biri güvenli içme suyuna erişemiyor. Günümüzde 2.3 milyar insan su sıkıntısı bulunan ülkelerde yaşıyor, bu nüfusun 733 milyonu için ise su kaynaklarına erişememek ciddi bir risk oluşturuyor.  İçilebilir tatlı su kaynakları giderek azalırken 2040 yılına gelindiğinde su talebinin yüzde 50 artabileceği ve bu durumun da bu önemli yaşam kaynağı üzerindeki baskıyı artıracağı düşünülüyor.

 

Projenin çalışma prensibini açıklayan Mehmet Can Akın, “Yerleştirdiğimiz fresnel lensler sayesinde güneş ışığını tek noktaya toplayarak içerdeki buharlaşmayı artırıyoruz. Daha sonra buharlaşan saf su damlacıkları fanusun çatısına toplanıyor ve oradan da temiz su haznelerine doluyor” dedi.

 

“Hedefimiz karbonsuzlaşmaya katkı sunmak”

Utku Gökyer ise dünyada temiz su kaynaklarının giderek azaldığının altını çizerek, temiz suya erişimi olmayan insanların hayatını bu projeyle kolaylaştırmayı hedeflediklerini belirtti. Gökyer, “Proje orta ve küçük ölçekli su ihtiyacı olan her kesim için önemli bir kaynak oluşturabilir. Dünya 2050 Net Sıfır hedeflerine doğru hızla yol alırken, güneş enerjisi kullandığımız bu proje ile karbon ayak izini azaltmaya ve fosil yakıtlarla yapılan arıtma işlemine bir alternatif yaratmayı hedefledik” dedi.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı