Yeşilay’ın 2. Genç Savunuculuk Forumu uzman isimleri bir araya getirdi

Yeşilay’ın bu yıl 2’nci kez düzenlediği Genç Savunuculuk Forumunda dünyanın en prestijli üniversitelerinden akademisyenler ve Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisinden uzman isimlerin yanı sıra; Dünya Sağlık Örgütü , Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı'ndan uzman isimler konuşmacı olarak yer aldı.

  • 31 Ağustos 2021
  • Yeşilay’ın 2. Genç Savunuculuk Forumu uzman isimleri bir araya getirdi için yorumlar kapalı
  • 642 kez görüntülendi.
Yeşilay’ın 2. Genç Savunuculuk Forumu uzman isimleri bir araya getirdi

Yeşilay’ın bu yıl 2’nci kez düzenlediği Genç Savunuculuk Forumunda dünyanın en prestijli üniversitelerinden akademisyenler ve Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisinden uzman isimlerin yanı sıra; Dünya Sağlık Örgütü , Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı'ndan uzman isimler konuşmacı olarak yer aldı. COVID-19 pandemisi ile birlikte değişen çevrim içi kumar ve oyun piyasaları, sporun bağımlılığın önlenmesinde yapıcı etkisi ve bağımlılarla iletişim kurarken kullanılan dil gibi pek çok farklı konunun ele alındığı forum iki gün sürdü. Forum kapsamında konuşan 22 konuşmacı uzman bakış açısıyla farklı bağımlılık türlerinin yıkıcı etkileri ve bağımlılıklarla mücadelede gençlerin rolünü değerlendirdi. Bağımlılığın önlemesinde gençlere özellikle önem verdiklerini belirten Yeşilay Genel Sekreter Yardımcısı Yasin Erol, “Bugün dünyamızın büyük bir kısmını genç nüfus oluşturuyor. Bu yüzden de sürdürülebilir kalkınma ve önleme stratejilerine yön verilmesinde her zaman gençleri dahil etmeye çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

Yeşilay, 2. Genç Savunuculuk Forumunu Dünya genelinde 22 uzman ismin sunumları ve 50 ülkeden 300 başvuru arasından seçilen toplam 100 gencin katılımıyla gerçekleştirdi. Pandemi koşulları nedeniyle ikinci yılında da çevrim içi olarak düzenlenen etkinlikte iki gün boyunca COVID-19 pandemisiyle değişen çevrim içi kumar ve oyun alışkanlıkları, bağımlılığın önüne geçilmesinde gençlere spor gibi sağlıklı yaşam alışkanlıkları kazandırma, alkol ve tütünün pazarlanmasında kullanılan yöntemler gibi çeşitli konular ele alındı. 

Açılış konuşmalarını T.C. Birleşmiş Milletler Viyana Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ahmet Muhtar Gün ve Yeşilay Genel Sekreter Yardımcı Yasin Erol’un yaptığı forumun ilk gününde Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi Önleme Tedavi ve Rehabilitasyon Biriminden Elizabeth Mattfeld, Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi Uyuşturucu Önleme ve Sağlık Bölümünden Su Hong, Ulusaşırı Organize Suçlara Karşı Küresel Girişim Platformundan John Collins, BM Uyuşturucu ve Suç Ofisinden Georgia Dimitropoulou, Harvard Üniversitesinden Dr. John Kelly ve Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi Ana Araştırma ve Trend Analizi Bölümünden Angela Me de konuşmacı olarak yer aldı. 

Kongrenin açılış konuşmasında Yeşilay Genel Sekreter Yardımcı Yasin Erol fiziksel ve ruhsal sağlığın sürdürülmesi için bağımlılıkların önlenmesinin altını çizerek şunları söyledi:

“Yeşilay olarak bağımlılıklarla aralıksız olarak sürdürdüğümüz mücadelemizde önleyici çalışmalara büyük önem veriyoruz. Bu kapsamda gençlerin de bağımlılıklarla ilgili konularda bilinçlenmeleri ve mücadelede sorumluluk üstlenmeleri büyük önem taşıyor. Bağımlılıkların engellemesinde ve halk sağlığı konularında genç nesiller, inisiyatif alarak önleme çalışmalarında aktif olarak rol almalı. Bu bakış açısıyla geçtiğimiz yıl ilkini düzenlediğimiz Genç Savunuculuk Forumunu ikinci kez gerçekleştirmekten ve dünyanın farklı yerlerinden gençleri alanında uzman isimlerle bir araya getirmekten büyük mutluluk duyuyoruz” dedi. 

Yeşilay’ın bağımlılıklar konusundaki önleyici ve rehabilite edici çalışmalara öncülük ettiğini, Türkiye’nin de uyuşturucu madde kullanımı ve ticaretinin önlenmesi için gerekli önlemleri aldığını belirten T.C. Birleşmiş Milletler Viyana Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ahmet Muhtar Gün ise “Bağımlılıkları engellemede önleme çalışmaları en etkili sağlık politikasıdır. Gençlerin bu çalışmalarda yer alması ise hem  çalışmaların daha etkili olmasını hem de sosyal alanlarda daha aktif bireyler olmalarını sağlıyor” ifadelerini kullandı. 

Bağımlılıklarla mücadelede gençler fark yaratabilir

Gençlerin her alanda fark yaratabilecek potansiyele sahip olmasından hareketle daha fazla aksiyon almaları gerektiğini belirten Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi Önleme Tedavi ve Rehabilitasyon Birimi’nden Elizabeth Mattfeld, “İmkânlar oldukça fazla. Kanun koyucular dışında gençler de bir araya gelerek fikirlerini tartışmalı, sağlıklı bir toplum oluşturmak için sorumluluk almalı. Sağlıklı bir toplum oluşturmak ya da bağımlılıkların önüne geçmek için tek bir yol yok. Bilime dayalı yöntemler kullanarak gençler farkındalık yaratabilir” dedi.

Japonya’daki Uyuşturucu Önleme Merkezinden örnekler veren Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi Uyuşturucu Önleme ve Sağlık Bölümü’nden Su Hong ise, “Gençlerin bağımlılıklarla mücadele yer alması için şu üç adım çok önemli: konuyla ilgili bilgi sahibi olmak, bağımlılıkları önleme çalışmalarına dahil olmak, bilimsel ve kanıta dayalı yöntemlerle bu çalışmalarda fark yaratmak” dedi.

Damgalamanın etkileri ve sporun koruyucu etkisi masaya yatırıldı

Harvard Üniversitesinden Dr. John Kelly özellikle alkol ve uyuşturucu madde bağımlılarıyla iletişim kurarken kullanılan dilin bireylerin yalnız kalmasına ve bağımlılık davranışının sürmesine sebep olduğuna değinirken “Damgalayıcı bir dil kullanmak bireysel ve kamusal alanda farklı sonuçlara sebep oluyor. Bağımlı birey kişisel olarak utanç, düşük öz güven gibi duygular hissediyor. Ayrıca yardım almayı erteliyor ya da doğrudan reddediyor. Birey kamusal alanda ise eğitim, spor, istihdam gibi alanlara girmeyi tercih etmiyor” dedi.

BM Uyuşturucu ve Suç Ofisinden Georgia Dimitropoulou sporun karşılıklı saygı ve sevgiye dayalı ilişkiler geliştirmeye olanak sağlayan bir alan olduğunu ve toplumsal cinsiyet eşitliği gibi kamusal alanı güçlendirecek imkânlar sunduğunu belirtirken “Spor gençlerin bağımlılıklardan uzak durarak akranlarıyla kaliteli vakit geçirebileceği güvenli alanlar yaratırken aynı zamanda onlara yaşamları boyunca gerekli olacak hayır diyebilme, öz farkındalık ve kritik düşünme gibi yaşam becerileri de kazandırıyor” dedi.

COVID-19 pandemisi uyuşturucu trafiğini hızlandırdı

Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi Ana Araştırma ve Trend Analizi Bölümünden Angela Me pandemi şartlarının uyuşturucu madde trafiğinde değişikliklere neden olduğunu belirtirken “Daha büyük sevkiyatlar, artan özel uçak kullanımı, su yolu rotalarının daha fazla kullanılması, uyuşturucunun ulaştırılması için temassız yöntemler bulunması gibi yenilikler uyuşturucu madde trafiğini hızlandırdı” dedi.

Ulusaşırı Organize Suçlara Karşı Küresel Girişim Platformundan John Collins global düzeyde iş birliğinin önemini vurgularken “Komplike güvenlik ve suç sorunları, basitçe bir kuvvete başvurmakla çözülemez. İnsanlar, güvenlik sorunlarının çok yönlü olduğunu ve birkaç yaklaşımın gerekli olduğunu kabul etmelidir. Bu problemlerin çok yönlü ortaklıklar gerektiren biçimlerde üstesinden gelinmesi gerekebilir” ifadelerini kullandı. 

İki gün boyunca bağımlılıklarla mücadelede gençlerin rolü her yönüyle konuşuldu

Forumun ikinci gün açılış konuşmasını İstanbul İnisiyatifi adına Mövendi Uluslararası Yönetici Direktörü Esbjörn Hörnberg ve Uzman Psikolog Melike Şimşek yaparken ana konuşmaları ise Game Quittersın Kurucusu Cam Adair, Singapur Etki Araştırma Merkezinde İletişim Sorumlusu Gayle Amul, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programında Daniel Grafton, Sağlıklı Romanya Nesili Kurumundan Ramona Brad ve Dünya Sağlık Örgütünden Dag Rekve gerçekleştirdi.

İkinci günün açılış konuşmasında İstanbul İnisiyatifi’nden Esbjörn Hörnberg dünyanın her bakımdan değiştiğinin altını çizerken “Gençler dinamik yapıları ve sahip oldukları potansiyelle daha fazla girişimde bulunarak kamusal alanda aktif olarak yer almalı” dedi. Uzman Psikolog Melike Şimşek de bağımlılıklarla mücadelede gençlerin sorumluluk alabilme potansiyellerini vurgularken “Gençler hızla değişen dünyanın şartlarına uyum sağlama ve yeniliklere kolayca entegre olabilme becerileri sayesinde bağımlılıklarla mücadelede aktif olarak yer alabilecek potansiyele sahipler” ifadelerini kullandı.

Son 12 ayda, video oyuncularının yüzde 34,4'ü çevrim içi kumar oynadı

Bir oyun bırakma girişimi olan Game Quittersın Kurucusu Cam Adair oyunculara sağlanan küçük hediyelerin oyuncunun bilgisayarda daha fazla zaman geçirmesine sebep olduğunu belirtirken “Son 12 ayda, video oyuncularının yüzde 34,4'ü çevrim içi kumar ve yüzde 47,5'i video oyunuyla ilgili kumar oynadı. Çevrim içi oyunlarda ve kumarda verilen hediye kutular ya da hediye bakiyeler bu oranların yükselmesine sebep oluyor” dedi.

Gençleri alkol ve tütün kullanımına yönelten pek çok sebep var

Singapur Etki Araştırma Merkezinde İletişim Sorumlusu Gayle Amul dijital mecralar ya da televizyon gibi etkilenmenin kolay olacağı yerlerde düzenlenmenin olmamasının alkol tüketimini artırdığını vurgularken “Akran baskısı ve arkadaş ortamı, kişisel başarısızlıklar ya da ayrılıklar, sevilen birinin vefatı ya da yurt dışına yerleşme gibi durumlar da bireyi alkol tüketmeye yönlendiriyor” dedi.

Tütün kullanımının sosyal olarak kabul edilebilirliği yıllar içinde azalsa da tüketimi artırmak için eski taktiklere sıkça başvurulduğunu vurgulayan Sağlıklı Romanya Nesili Kurumundan Ramona Brad, “Sosyal medya fenomeni ve ünlüler kullanılarak yapılan pazarlamalar dışında sigara paketleri üstüne basılan sevimli fotoğraflar ya da sigaranın sosyalliği artırabileceği üzerinden verilen mesajlar gençlerin tütün kullanımı için kullanılan yöntemlerden sadece birkaçı” dedi.

Alkol kullanımı hem fiziksel sağlığı hem sosyal ilişkileri zedeliyor

“Sağlık ve Gelişim” başlıklı sunumunda aile ve arkadaş ortamındaki tercihlerimizin sağlımızı etkilediğini belirten Birleşmiş Milletler Kalkınma Programından Daniel Grafton “Alkol ya da tütün kullanımı gibi sağlıksız davranış örüntüleri beraberinde başka sağlıksız davranışlar da geliştiriyor. Birbiriyle bağlantılı tüm bu sağlıksız tüketimler de bireylerin genç yaşta diyabet, kanser ya da kalp-damar hastalıkları gibi ciddi sağlık problemlerine sahip olmasına neden oluyor” dedi.

Dünya Sağlık Örgütünden Dag Rekve alkol tüketiminin sadece bireysel değil, halk sağlığını da etkileyen sonuçları olduğunun altını çizerken “Çapraz pazarlama kullanılarak reklamı yapılan alkol bireyin organlarına zarar vermesi ve algılamasını düşürmesi dışında, bireyin çevresindeki insanlara da zarar veriyor. Aşırı tüketim sonucu kendinin fakında olmayan birey davranışlarını kontrol edemeyerek şiddete yönelebiliyor” dedi. 

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı