Türk Şirketleri Almanya Pazarında Başarıyı Dijital pazarlama ile Yakalıyor
Almanya ile arasında 39 milyar Euro ticaret hacmi bulunan Türkiye, bu rakamı yükseltmek için çalışmalarını sürdürüyor.
Almanya ile arasında 39 milyar Euro ticaret hacmi bulunan Türkiye, bu rakamı yükseltmek için çalışmalarını sürdürüyor. Ülkede bulunan 3.5 milyon Türk kökenli Alman vatandaşı da dahil olmak üzere 83 milyon nüfusu ve kişi başı 55 bin doları aşan geliriyle Almanya, Türk şirketleri için en önemli pazarın başında geliyor. Almanya’dan gelen 3 milyon turisti de daha artırmak isteyen Türk şirketleri, ülkedeki dijital pazarlama faaliyetlerine hız vermiş durumda. Digital Exchange’in konusunda uzman ekibi, Almanya ile e-ticaret, e-ihracat ve e-turizm yapmak isteyen şirketlere bir dizi dijital pazarlama önerisinde bulundu. Buna göre ülkenin fedaral bölgelerinde etnik pazarlama yapılmalı, Türk kökenlilere dönük Türk infuluencer kullanımı gerçekleştirilmeli ve turizm için Türkiye’de yeni destinasyonlar tanıtılmalı.
Türkiye’nin en güçlü ticaret bağının bulunduğu ülkelerin başında kuşkusuz Almanya geliyor. Bunda iki ülke arasında 150 yılı bulan yakın siyasi ve ekonomik ilişkilerin payı büyük. 1960’lardan itibaren Türklerin işçi olarak Almanya’ya gidişiyle beraber ülkede bugün 3.5 milyonu aşkın Türk kökenli Alman vatandaşı yaşam sürerken, iki ülke arasında onlarca şehir arasında uçak seferi düzenleniyor. Alman vatandaşları başta Antalya olmak üzere Türkiye’den konut alarak yerleşiyor, genç Türk iş gücü de yurt dışı çalışma noktası olarak Almanya’yı tercih ediyor. 83 milyon nüfusa sahip Almanya ile 84 milyon nüfusa sahip Türkiye, demografik güçleri sayesinde yakın etkileşim içinde olmayı sürdürüyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Türkiye, pandeminin vurduğu 2020 yılında Almanya'ya 16 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi, Almanya'dan ithalatı ise 22 milyar dolar oldu. 2021'in ilk 7 ayında ise resmi verilere göre Almanya'ya ihracat 10,8 milyar dolar olurken ithalat ise 12,9 milyar olarak kayıtlara geçti. Öte yandan Türkiye’de 7200’ün üzerinde Alman şirketi bulunurken, Türklerin Almanya’da kurduğu şirketlerin ekonomik büyüklüğü ise 50 milyar Euro’yu aşmış durumda.
Ülkeye özel yöntemler gerekiyor
Rakamların ışığında Türk şirketlerin e-ticarette, e-ihracatta ve e-turizmde Almanya pazarını önemle dikkate alması gerektiği görülüyor. Bu aşamada dijital pazarlama hayli önemli bir konuma ulaşıyor. Çünkü Almanya’ya gerçekleştirilecek e-ticaret, e-ihracat ve e-turizm için diğer ülkelere göre farklı yöntemler kullanmak gerekiyor. Dünyanın 126 ülkesinde dijital pazarlama konusunda dev şirketlerle önemli kampanyalara imza atan Digital Exchange’in marketing ekibi, Almanya özelinde çalışmak isteyen şirketler için bir dizi öneride bulundu.
Etnik pazarlamaya dikkat edilmeli
“Almanya, Avrupa içinde ekonomik gelişimi en yüksek aynı zamanda da tüketim oranı en fazla olan ülkelerin başında geliyor. Bu ülkede uygulanacak doğru bir pazarlama stratejisi Türk şirketlerini büyük başarıya ulaştırabilir. Öncelikle bu ülkede dijital pazarlama yapılmak istendiğinde Türk nüfusunu ve diğer farklı ülkelerden Almanya’ya gelmiş milletlerinm nufusu göz önünde bulundurma düşüncesi doğabilir. Fakat Almanya’da federal bölgelere göre dijital pazarlama yaparken, etnik pazarlama önemini göz önünde bulundurmak gerekiyor. Almanya’nın Berlin bölgesi ile Bayvera Bölgesi’nde hedef kitle için gerçekleştirilecek kampanyalarda etnik farklılıklar şirketler tarafından dikkatle masaya yatırılmalı. Pazarlama yaparken Almanya’yı ve sosyo ekonomik yapısını çok iyi bilen şirketlerle çalışılmalı.”
İngilizce kullanımı oldukça yaygın
Almanya’da Almanca pazarlama çalışmaları kadar İngilizce pazarlama çalışmalarının da başarılı sonuçlar verdiğini aktaran Digital Exchange ekibi, “Ülke nüfusunun yarısı çok akıcı biçimde İngilizce konuşabiliyor. Hatta dönem dönem Arapça iletişimde yapılmalı. O nedenle pazarlama konusunda influencer seçerken, bu konuyu değerlendirmek gerekebilir” denildi.
Türk ünlüler Almanya’da popüler
Türk kökenli nüfusun yoğun yaşadı Almanya’da, Alman vatandaşlarının Türk ürünlerine aşina olduğu, öte yandan Türkiye’de hayat süren Alman popülasyonu nedeniyle yine Türk markalarının bilinirliğinin arttığına vurgu yapan Digital Exchange ekibi, şu bilgileri verdi:
“Hedef kitle seçimi, pazarlama için çok önemlidir. Almanya’da son dönemde yapılan ve başarılı olan çalışmalarda Türklerin ülkeye uyumunu ele alan pazarlama faaliyetleri basın tarafından da haber değeri gördü. Bunun yanında Türk influencerlar da Almanya’da yaşayan Türk kökenliler tarafından yakından izleniyor. Almanya’da Türkçe ve Türk infulencerlar kullanılarak bir pazarlama çalışması gerçekleştirilebilir fakat hedef kitle arasında Almanlar varsa, buna uygun bir içerik ve pazarlama uygulama dilinin bulunması daha uygun olacaktır.”
Turizm şirketleri alanını genişletmeli
Türkiye’ye yılda 3 milyon Alman turistin geldiğini hatırlatan Digital Exchange ekibi, Almanya pazarı için turizm şirketlerinin yapacakları dijital pazarlama kuruluşların ciro hedefleri için hayati öneme sahip olduğunu belirtti.
“Bir turistin Türkiye’deki kişi başı ortalama harcaması 619 dolar. Alman turistlerin sadece Antalya, Bodrum gibi deniz turizminin olduğu yerlere değil İstanbul, Gaziantep, Trabzon gibi kültür turlarına da hayli ilgi gösterdiği biliniyor. Bu açıdan turizm şirketlerinin Türkiye’nin kültürel zenginliklerini de deniz, güneş, kum turizmi kadar Almanya’da anlatan pazarlama faaliyetleri düzenlemesi onlara ciro artışı olarak dönecektir. Bunun için profesyonel ekipler tarafından hazırlanmış, ilgili alanlara ilişkin tanıtım videolarının, infulencer çalışmalarının ve Alman blogger faaliyetlerinin yapılması faydalı olacaktır.”
Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı