İstanbul’74, 16. Contemporary İstanbul Sanat Fuarı’nda

ISTANBUL’74, 7-10 Ekim tarihleri arasında Tersane İstanbul’da gerçekleşecek Contemporary İstanbul’da Türkiye’de ve uluslararası sanat sahnesinde tanınmış sanatçıların eserlerine ev sahipliği yapacak.

  • 03 Ekim 2021
  • İstanbul’74, 16. Contemporary İstanbul Sanat Fuarı’nda için yorumlar kapalı
  • 476 kez görüntülendi.
İstanbul’74, 16. Contemporary İstanbul Sanat Fuarı’nda

ISTANBUL’74, 7-10 Ekim tarihleri arasında Tersane İstanbul’da gerçekleşecek Contemporary İstanbul’da Türkiye’de ve uluslararası sanat sahnesinde tanınmış sanatçıların eserlerine ev sahipliği yapacak. İstanbul’74,  fuarın galeri alanıyla birlikte açık alandaki iki büyük ölçekli sanat projesiyle sanatseverlerle buluşacak. 

 

Utöpia ortaklığında gerçekleşen ve Contemporary İstanbul işbirliğiyle hayata geçen “Flags for Future / Gelecek için Bayraklar”, 25 sanatçının bayrak tasarımlarından oluşan   denizler için sürdürülebilirliğe dikkat çeken bir proje. Haliç kıyısında sergilenecek olan “Flags for Future / Gelecek İçin Bayraklar”, ortak değerlerimizi yeniden şekillendiren ve kendi içimizde yeni bağlantılar oluşturmak için farkındalık yaratmanın yolunu açmayı hedefliyor. Sanatın birleştirici gücünden ilham alarak, bayrağı, geleceğe dair umut ve düşüncelerimizin gökyüzünde dalgalanması için sanatsal ifadeyi kucaklayan bir araç olarak ele alıyor. 

Okyanuslardan çıkan ileri dönüştürülmüş plastik atıklarından yapılan ve BluProjects iş birliğiyle sınırlı sayıda üretilen 25 sanatçı bayrağının bir araya geldiği “Flags for Future / Gelecek için Bayraklar”, satışlardan elde edilen gelirlerle okyanusların korunması için çalışan Parley for the Oceans girişimi ve Türkiye’nin kıyı ve denizlerini korumak için Rahmi M. Koç kurucu başkanlığında başlatılan sivil toplum kuruluşu Turmepa’ya bağışta bulunarak sürdürülebilirliği desteklemeyi amaçlıyor. 

Projede, ödüllü mimar Sir David Adjaye, İskoçyalı şair ve heykeltıraş Robert Montgomery, One World Trade Center’ın lobisi için yarattığı duvar resmiyle New York’taki en büyük ölçekli resmin yaratıcısı José Parlá ile Coby Kennedy, Fransız moda tasarımcısı ve sanatçı Jean-Charles de Castelbajac, yarattığı Mr. A karakteriyle ünlü André Saraiva, Türkiye’de çağdaş sanatın önemli isimlerinden Ali Elmacı, ödüllü yönetmen Alphan Eşeli, katmanlı heykelleriyle dünyaca tanınan Seçkin Pirim, çok yönlü kavramsal sanatçı Ahmet Öğüt, spekülatif biyoloji alanında işler yapan multidisipliner sanatçı Pınar Yoldaş, kendi ürettiği fırçalarla üç boyutlu hissedilen eserler üreten multimedya sanatçısı Jamie Nares, ressam, grafiker ve fotoğrafçı Kezban Arca Batıbeki, yapıtlarında kültürel ve toplumsal eleştiriyi mizah ve ironiyle işleyen Ferhat Özgür gibi sanatçıların bayrak tasarımları yer alıyor.

 

Dünyaca ünlü Amerikalı sanatçı Rachel Hayes’in mekana özel kurguladığı enstalasyonu ise, sanatçının kendine has imzasını taşıyan renkli çalışmalarına yer verecek. Ünlü İtalyan moda markası Missoni ile 2018’de yaptığı işbirliğiyle uluslararası tanınırlık kazanan, kumaş ve tekstil ürünleri kullanarak büyük ölçekli eserler yaratan Rachel Hayes, eserlerinde hem beşeri hem de doğal ortamları, renk ve farklı formlar katarak zenginleştirmeyi amaçlıyor. Hayes’in formları ve geometrik desenleri, mevcut mimari ve çevre unsurlarıyla iç içe geçerken izleyicileri eserler ile etkileşime geçmeye davet ediyor. 

 

ISTANBUL’74, galeri alanında ise yarım asır boyunca dünyanın farklı şehirlerinde izlediği duvarları sanat eserlerine entegre etmesiyle tanınan Burhan Doğançay’ın iki eseri, işlerinde geleneksel dokuma teknikleriyle çağdaş temaları birleştiren artkilim akımının dünyadaki öncüsü Belkıs Balpınar ve kaligrafi ile soyut sanatı harmanlayan, duvar resimleriyle ünlü Kübalı-Amerikalı sanatçı José Parlá’nın eserleri sergileyecek.

  

Flags For Future / Gelecek için Bayraklar Projesi Hakkında

“Gelecek İçin Bayraklar”, ortak değerlerimizi yeniden şekillendiren ve kendi içimizde yeni bağlantılar oluşturmak için farkındalık yaratmanın yolunu açmayı hedefliyor. Sanatın birleştirici gücünden ilham alarak, bayrağı, geleceğe dair umut ve düşüncelerimizin gökyüzünde dalgalanması için sanatsal ifadeyi kucaklayan bir araç olarak ele alıyor. 

ISTANBUL’74, Utöpia ile iş birliği yaparak, okyanuslardan çıkan geri dönüştürülmüş plastik atıklarından yapılmış, sınırlı sayıda üretilen bir dizi sanatçı bayrağının yer aldığı “Gelecek için Bayraklar” projesini geliştirdi. Bir sürdürülebilirlik projesi olmakla birlikte, “Gelecek için Bayraklar” satışlardan elde edilen gelirlerle kıyı ve denizlerin korunmasını desteklemeyi amaçlamaktadır. 

“Gelecek için Bayraklar,” bayrak kavramı yeni bir anlayışı ifade ederken bayrağı birlik ve kolektif düşünce ve özgür sanatsal ifade için bir çalışma alanı olarak görür. 

 

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı